Maastopyöräilyä Hämeessä

Suomen Ladun ja Metsähallituksen tekemä
maastopyöräilijän etiketti
TCC kauden päätös Kiipulassa 2018
- maastoreittien keräystä yhdessä
Aulanko MTB 2018
Video - Continental Focus
Talvista pyöräilyä Aulangolla
Kiipulassa maastoreitin merkitsemitalkoissa
kesällä 2017
AulankoMTB lähtötunnelmia
2017
KiipMTB 2018 kuvia

Vuonna 2018 koostimme maastopyöräilyn reittejä, niistä kyseltiin meiltä paljon Elomessuilla  ja muissa tilaisuuksissa.Yhdessä kävimme läpi maastopyöräilyn tarjontaa Tawast Cycling Clubin TCC:n kauden päättäjäisissä Kiipulassa. TCC:n toimintakertomuksen yksi vuoden 2018 tavoitteista oli parantaa maastoreittien löydettävyyttä. Pyöritimme ensimmäistä vuotta Hämeen Pyöräily startit toimintaa Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelman tuella. Myös niiden tapaamisten aikana nousi esille tarve koostaa tietoa maastopyöräilyn mahdollisuuksista erityisesti aloittelijoille, Hämeessä matkaaville ja myös vastikään Hämeeseen muuttaneille.

Kanta-Hämeessä on todella upeita maastoreittejä, mutta niitä on joskus aika haastava löytää. Olemme keränneet tähän dokumenttiin hiukan vinkkejä, mistä reittejä löytyy, mitä reittejä suositellaan, missä ja milloin tapahtumia järjestetään ja mistä pyöriä saa vuokralle vaikka kaveriporukalle testattavaksi.

Erityisesti haluamme nostaa esille jo olemassa olevaa maastopyöräily- reittien tarjontaa ja maastopyöräilyn mahdollistavaa monipuolista tarjontaa. Olemme valmistelemassa myös ensi vuodelle yhteistyöprojekteja Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa, jotta saisimme lisää maastoon merkittyjä reittejä.  Se vie aikaa, koska silloin tarvitaan reitin varrelta kaikkien maanomistajien luvat. Haluamme tehdä yhteistyötä myös aktiivisesti muiden tahojen kanssa eri yhdistysten ja hankkeiden kanssa maastopyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi.

Tietoja täydennetään sitä mukaa kuin uusia reittejä tehdään tai vinkkejä saadaan.

Ennen kuin lähdet maastoon, tutustu lajin hyviin tapoihin ja suosituksiin. Olethan huomaavainen maastopyöräilijä ja huomioit maastopyöräilijän etiketin.

Parhain terveisin    ~
TCC:n maastopyöräilijät

 

Merkityt reitit

Jos haluat metsään merkityille reiteille pyöräilemään, niitä löytyy ympäri Hämettä. Jokamiehen oikeuksilla saa toki pyöräillä muuallakin, mutta maastoon merkityillä reiteillä on hyvä aloittaa.  

 • Aulanko - Aulangon puistometsässä ja luonnonsuojelualueella saa pyöräillä hiekkapäällysteisillä teillä ja poluilla. Laajemmin alueella mm. Sibeuliuksen metsän reitillä voi pyöräillä jokamiesoikeuksilla muut reitin kulkijat huomioiden HUOM! Uusi tulkinta Hämeenlinnan kaupungilta toukokuussa 2020, että pyöräily olisi Sibeuiksen metsän alueella kielletty.  Kyseessä alue Aulangon järven Näkötornin vastakkaisella rannalla. Asiaa selvitetään. Metsähallitus on tehnyt uuden, paikoitellen erittäin teknisen ja haastavan maastopyöräilyreitin alueelle, reitti lähtee Aulangon Luontoliikuntakeskuksen parkkipaikalta. Muistathan, ettei talvisin laduilla ei saa pyöräillä. Sen sijaan metsässä on hienoja pieniä polkuja.

 • Ahvenisto - Ahvenistolta löytyy paljon hyviä polkuja maastosta. Merkitty Ilvesreitti lähtee Ahvenistolta ja harjun päällä kulkee kaunis merkitty reitti.   Ahveniston järven eteläpuolella on maastopyöräilyyn hyvin sopivaa polkuverkostoa. Polkuja ei ole merkitty, mutta ne kulkevat hyvin rajatulla alueella.

 • Evo - Evon retkeilyalueella on laaja merkitty reittiverkosto, jossa voi myös maastopyöräillä muut kulkijat huomioiden. Syksyllä 2019 järjestettiin toinen EvoMTB, ja samaan aikaan tuli käyttöön kolme uutta merkittyä maastopyöräilyreittiä, valkoinen (20km), keltainen (40km) ja punainen (65km). Reitit lähtevät Evon Metsäkeskukselta ja suositeltu kiertosuunta on myötäpäivään.  

 • Hattulan reitit -  Hattulasta löytyy laaja merkitty polkuverkosto, mm. Parolannummi, Tenholan linnavuori, Ruskeankärki, jossa myös pyöräily on sallittu.  Hattulan ulkoilukartasta löytyy tarkempia tietoja.

 • Ilvesreitti - Hämeenlinna-Loppi-Tammela - yli 200 km reitistö.  Ilvesreitti on kauttaaltaan opastettu, ja vuosina 2017-22018 maanomisjalupien uusimisen yhteydessä hankittin luvat myös maastopyöräilyyn. Reitti on paikoitellen vaikeakulkuinen. 

 • Kiipulan MTB reitti - Janakkala - Kiipulan hienoissa harjumaastoissa kulkeva reitti merkittiin kesällä 2017.

 • Poronpolku - Loppi - Poronpolun maastopyöräreitti on merkitty maastoon.

 • Melkutin - Loppi - Kirkasvetisiä melkutin järviö kiertää myös maastoon merkitty maastopyöräreitti.

Hämeen virkistysalueyhdistys http://www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi/

Hämeen virkistyalueyhdistyksellä on Kanta-Hämeessä yhteensä 18 aluetta, joissa myös maastopyöräily on mahdollista jokamiesoikeuksin. Alueilta löytyy myös ylläpidettyjä laavuja, taukopaikkoja ja käymälöitä.  

Metsähallitus - http://www.luontoon.fi/

Metsähallitus on akiivisesti yhdessä muiden toimijoiden kanssa edistänyt luonnossa liikkumista ja viime vuosina on panostettu myös maastopyöräilyreitteihin. Evolle on jo tehty ja sinne on tulossa lisää maastopyöräilyreittejä ja myös Aulangolle on tulossa merkittyjä maastopyöräreittejä.  

 

Maaston yhdessä muiden kanssa

Jos kaipaat seuraa lenkille ja haluat tutustua porukalla uusiin reitteihin, erilaisia yhteislenkkejä järjestetään Hämeenlinnan seudulla useita.

Yhteislenkit maastoon

Hämeen pyöräilystartit - hankkeen puitteissa on järjestetty mahdollisuuksia tutustua maastopyöräilyyn ja seudun reitteihin. https://www.facebook.com/groups/HameenPyorailystartit/

Tawast Cycling Club - TCC järjestää yhteislenkkejä maastoon kesä kaudelle maanantaisin ja keskiviikoisin. Talvikaudella sovitaan yhteislenkeistä säännöllisen epäsäännöllisesti yhteisessä WhatsUp ryhmässä.  (Kutsulinkki ?)  

FB -ryhmät -  Naiset pyörittää  & Maastopyöräilyä naisille ovat järjestäneet viikkolenkkejä maastoon yleensä tiistaisin.

Hämeenlinnan ladun yhteislenkkejä on tehty torstaisin, Maastoon Kiipulasta -lenkkejä on tehty perjantaisin ja viikonloppuisin Janakkalan ladun kanssa.

Naisille on ollut myös oma WhatsUp -ryhmä, jossa on voinut kysellä lenkkiseuraa myös maastoon.  (Kutsulinkki ?)

MTB - tapahtumia Hämeessä

Maastopyöräilytapahtumissa reitit on merkitty selkeästi ja tapahtumien määrä ja suosio on kasvanut viime vuosina hienosti.

Tawast Cycling CLub järjestää itse Aulanko MTB tapahtumaa jo kuudetta kertaa. Reitti kiertää hienossa Aulangon kansallismaisemissa, vuonna 2019 osallistujia oli yli 450.  Olemme olleet myös mukana talkoissa järjestämässä Poronpolun polkaisua, KiipMTBtä ja EvoMTBtä.

 

Kalpalinna ja pyöräily

Kalpalinnaan on rakentumassa entistäkin paremmat pyöräilymahdollisuudet. Alamäkipyöräily käynnistyy uudelleen syksyllä 2019, kun hissit on saatu toimintakuntoon. 60 ha alueelle on tulossa maastopyöräilyreittejä, suunnitteilla on täysimittainen BMX-rata. 

Reitti Ahvenistolta -Kalpalinnaan - kuvattu MTB-reitti palvelussa. 
 

 

Muiden maastopyöräilijöiden suosituksia

Muiden maastopyöräilijöiden suosittelemia reittejä löytyy eri palveluista ja blogeista. Alle on kerätty muutamia esimerkkejä. Näitä reittejä ei ole merkitty maastoon (jotkut on…) ja niillä liikutaan jokamiehenoikeuksilla, muut kulkija huomioiden.

Jälki.fi - reitistöjä

Hämeenlinnan seutu - https://jalki.fi/paikkakunnat/H%C3%A4meenlinna

 • Aulanko MTB - 24 km

 • Evo-keskus - Tampere - 103 km

 • Evo-keskuksen päiväreittejä - 47 km

 • EvoMTB - 40 km

 • HML - Parola -Tenholan linnavuori - 22 km

 • IIlvesreittiä Hämeenlinnasta - 22 km

Hausjärvi - https://jalki.fi/paikkakunnat/Hausj%C3%A4rvi

 • Hausjärven neulaspolut - 37 km

 • Hausjärven kirkonkylän reitti - 10 km

Janakkala- https://jalki.fi/paikkakunnat/Janakkala

 • KiipMTB reitti - 11 km

 • Konttila - Kiipula maastoreitti - 15 km

 • Turenki - Kalpalinna - Hattelmala - 13 km

 • Turenki - Kolmilammi maastoreitti - 33 km

 • Turenki - Riihimäki reitti - 45 km

Loppi - https://jalki.fi/paikkakunnat/Loppi

 • Komio - 16 km

 • Launosten MTB - 5 km

 • Loppi - Riihimäki - 29 km

 • Melkuttimet - 12 km

 • Poronpolku - 30 km

 • Räyskälän järvikierros - 17 km

 •  ja monta muuta reittiä …

Tammela - https://jalki.fi/paikkakunnat/Tammela

 • Liesjärvi - Karkkila - 34 km

 • Tammela - Liesjärvi - 26 km

 • Tammela - Loppi - 48 km

 

Suomi 100 mtb-reitistö https://jalki.fi/route_groups/69
 

HalpaMatkojen valtakunnallinen maastopyöräretkeilyn tarpeisiin soveltuva reitistö, johon on lisätty useiden tekijöiden reittejä. Kiitos reittien tallentajille! Reitistön pituus tuo jo sinänsä haasteen ja yksittäiset reitit ovatkin linjattu useimmiten kohtuullisen helpoiksi. Pyrkimyksenä onkin valita kompromissi lyhimmän ja maastopyörälle sopivimman reitin puitteissa. Reitit ovat alustaltaan kaiken tasoisia ja maastopyörä on suositeltava peliväline. Lähes kaikki polut sijaitsevat yksityisellä metsätalousalueella, joilla voi esiintyä metsänhoitotoimia ja hakkuita. Tiet, polut tai metsätiet eivät ole virallisia, merkittyjä tai ylläpidettyjä reittejä, vaan jokamieskäyttöön soveltuvia mtb-harrastajien reittiehdotuksia. Maastossa liikutaan jokamiehenoikeuksia ja velvollisuuksia kunnioittaen. HalpaMatkojen asiakkaat ovat aina itse vastuussa asiakastyytyväisyydestään!!

 

STRAVA - https://www.strava.com/

 

Stravan Heatmap -https://www.strava.com/heatmap  missä ajetaan eniten? Stravasta löytyy käyttäjien maasto- ja maantiepyöräilyn suosituimmat reitit. Etsi Hattula, Hämeenlinna, Janakkala kartalta ja pääset tutustumaan reitteihin, joita muut ovat pyöräilleet.

TCC:n omasta Strava ryhmästä  löydät TCC:n jäsenten suoittelemia reittejä, suoritettuja segmenttejä ja viime aikojen ajojen tilastoja. Ryhmässä on yli 50 jäsentä ja osa heistä on tallentanut omia reittejään palveluun. https://www.strava.com/clubs/tawast-cycling-club

 

BLOGI / VIDEO Kuvauksia reissuista pyörällä

 • Maastopyöräillen Järvenpäästä - Riihimäki - HML - Valkeakoski - Tampere

http://hemmonkuvat.blogspot.com/2017/06/maastopyoraillen-jarvenpaasta.html

 • Retkipaikassa - hyvä kuvaus ja video bikepacking maastopyöräilystä Saaren kansan puistossa 

https://retkipaikka.fi/ai-etta-metta-se-kutsuu-kulkijaa-kevainen-bikepacking-retki-saaren-kansanpuistoon-katso-video/?fbclid=IwAR0J6Dmf8ptyRLmFNP8JReIdWvIApR0Ts9v_xSCU5wlGHfmyulaXwf-IvJM

 • Retkipaikassa - hieno kooste bilepacking reissusta Karllilasta Hämeenlinnaan ja takaisin

https://retkipaikka.fi/bikebackin-seikkailu-karkkila-hameenlinna-ja-takas/

 

Mahdollisuuksia maastopyöräilyyn

Vaikka oma maastopyörä löytyykin, joskus voi olla tarvetta pyörän vuokraukseen kaveriporukalle. Tai jos haluat päästä kokeilemaan erilaisia pyöriä maastoon, niitäkin löytyy vuokralle.

Maasto- ja läskipyöriä vuokralle

Jos tiedät lisää paikkoja - niin vinkkaathan meille  - tawastcc@gmail.com, niin lisäämme ne listaan.

 

Ohjausta ja tekemistä

Karttoja ja palveluita

Hattulan ulkoilukartat - reittejä Hattulan maastoissa  https://www.hattula.fi/palvelut/sivistys/vapaa-aikapalvelut/liikunta/suunnistuskartat/

 

Lähteet -


Suomen Ladun kooste maastopyöräilyyn ja sen kehittämiseen liityvistä sivustoista, tutkimuksista yms. https://www.suomenlatu.fi/vaikuta/sina-voit-vaikuttaa/vinkkeja-ulkoilupaikkojen-suunnitteluun/maastopyoraily/aaa-ohjeita-reittien-kehittajille